آموزش کیبورد پیانو

آموزش تصویری طرز نواختن کیبورد برای افراد مبتدی (11 نکته مهم!)

کیبورد

آیا می‌خواهید بدانید که چگونه کیبورد بزنید، ولی هیچ تجربه‌ای در این مورد ندارید؟ طوری نیست زیرا ما امروز می‌خواهیم مراحل اولی را که باید جهت نواختن درست طی کنید، بررسی کنیم. یادگیری کیبورد پایه‌ی بزرگ یادیگری ابزارهای موسیقی دیگر در آینده است. بدین خاطر کیبورد اولین ابزار کامل برای کودکان و بزرگسالان است.

راهکار زیر برای کلیه‌ی سنین مناسب است و به هر کدام از شما می‌گوید که چگونه وضعیت بدن خود را هنگام نواختن در شرایط مناسبی قرار دهید، این الفبای موسیقی است طوری که در اطراف کیبورد احساس راحتی کنید و نیز کارهای دیگری هم هستند که باید برای آمادگی نواختن اولین ترانه‌تان انجام دهید.

کلاویه های پیانو

حتماً همه‌ی نکات را تا آخر بخوانید و اگر این راهکارها را مفید می‌دانید آن‌ها را در فیسبوک، توییتر و پینترست به اشتراک بگذارید.

پس وقت را هدر نمی‌دهیم و شروع به یادگیری نحوه‌ی نواختن یک کیبورد می‌کنیم! با اینکه آموزش نوشتاری به اندازه‌ی آموزش ویدئویی مفید نیست، ولی با این حال تأثیر زیادی در بهبود مهارت‌های کیبوردتان دارد.

 


کیبورد

توی این پک فوق العاده، استاد جلیل سجاد، نواختن ارگ رو جوری یاد میگیری که تو هیچ کلاس آموزشی یا پک دیگه ای نه دیدی نه شنیدی! در کمترین زمان یک کیبورد نواز حرفه ای شو همه رو انگشت به دهان کن!


 

نکته: این پست نوشته شده توسط  Long & McQuadeاست.

1-خریدن یک صندلی کیبورد

صندلی کیبورد

برای شروع شما به یک نیمکت (صندلی) کیبورد نیاز دارید. اینکه از یک نیمکت و نه یک صندلی دسته‌دار استفاده کنید، بسیار مهم است. زیرا باعث می‌شود شما در وضعیت مناسبی قرار بگیرید و درد یا فشار روی ماهیچه‌هایتان را تسکین می‌دهد. برای یک کودک می‌توانید بالشتی را روی نیمکت بگذارید و یا نیمکت قابل تنظیم بخرید طوری که بتواند به راحتی به کیبورد برسد.

نکته مهم! قبل از یادگیری کیبورد ، این مقاله مهم را بخوانید!

اخطار داده می‌شود که شما هنوز باید در حین نواختن وضعیت مناسبی داشته باشید. حتی بهترین نیمکت نیز نمی‌تواند شما را مجبور به کاری که خودتان تمایلی به آن ندارید، بکند. در صورت امکان با یک آموزشیار واجد صلاحیت برای پیدا کردن ارتفاع و شرایط مناسب بویژه برای کودکان مشورت کنید.

2-وضعیت بدنتان را برای نواختن کیبورد تنظیم کنید.

وضعیت بدنی نواختن کیبورد

نشستن روی نیمه‌ی جلویی نیمکت باعث می‌شود بتوانید آزادانه حرکت کنید. این همچنین فاصله‌ی مناسبی از کیبورد را ایجاد می‌کند. پاهایتان را صاف روی زمین بگذارید و به خاطر داشته باشید که تنها بخش کوچکی از زانوهایتان باید زیر کیبورد باشند. این باعث می‌شود فاصله‌ی درستی در نواختن داشته باشید. ممکن است تنظیم این موقعیت اندکی طول بکشد ولی تمرین کردن آن باعث می‌شد بهترین حالت بدن را برای نواختن داشته باشید.

بهترین تمرین کلی نشستن طوری است که اطراف نت C وسطی باشید. بسته به کیبوردتان، کلید کمتر یا بیشتر هستند ولی پیدا کردن C وسطی باید نسبتاً ساده باشد. ما در مورد الفبای موسیقی بعداً اندکی توضیح می‌دهیم.

3 و 4-نحوه‌ی تعیین حالت دستان و بازوهایتان در حین نواختن کیبورد

حالت دست شکل C

شکل: حالت دست شکل C

برای تعیین حال دست‌هایتان، بگذارید بازوهایتان از اطرافتان آویزان باشند. طبیعتاً دستتان یک شکل C را شکل می‌دهد. این شکل طبیعی را در حالیکه دستهایتان را آزاد می‌کنید، حفظ کنید.

ساعد و مچ‌تان را صاف نگه دارید

شکل: ساعد و مچ‌تان را صاف نگه دارید.

این حالت دست C شکل را حفظ کنید، دستتان را روی کیبورد مقابل‌تان بگذارید. مطمئن شوید که مچ‌هایتان و نیز ساعدتان صاف هستند. اگر دقیقاً نُت‌های مقابل‌تان را نمی‌نوازید، بدنتان را در جهتی خم کنید که وقتی دستتان در حال نواختن هستند، مچ‌تان نچرخد.

تنظیم حالت دستان بسیار مهم است و به شما در کاهش ریس صدمه‌ی فشار مکرر، سندروم تونل مچ و غیره کمک می‌کند. حواستان به نواختن خیلی زیاد بخصوص اگر مبتدی هستید باشید و چند وقت یکبار چک کنید که مطمئن شوید بازوها و مچ‌هایتان در حال تمرین صاف هستند.

5- بدنتان را در حالت درستی قرار دهید.

می‌بایستی زمان نواختن کیبورد وضعیت بدنی خوبی داشته باشید. شانه‌هایتان را تا گوش‌هایتان بالا برده و سپس آن‌ها را پایین بیندازید. شانه‌هایتان را آزاد بگذارید. اگر بدنتان را خیلی سفت گرفته‌اید، زمان نواختن ماهیچه‌هایتان احساس کشش می‌کنند و هیچکس این را نمی‌خواهد.

اگرچه معمولاً تمایل دارید بدنتان هنگام نواختن بویژه وقتی که بخش مشکلی از موسیقی را اجرا می‌کنید، سفت و محکم باشد. نوازندگان به ندرت وقتی بدنشان سفت و محکم است می‌نوازند. یاد بگیرید که بدنتان را شل و آزادکنید.

شکل صحیح قرار گریری انگشتان دست بر روی کیبورد

آرنج‌هایتان باید تقریباً ارتفاع‌شان اندازه‌ی کلیدها باشد. در وسط کیبورد بنشینید که اطراف نت‌های E، F یا بالای C وسطی باشد اگر از جای نت‌ها هنوز مطمئن نیستید، نگران نباشید. ما در زیر نحوه‌ی پیدا کردن آن‌ها را نشان می‌دهیم.

6- استفاده از کلیدهای سیاه به عنوان راهنما

 

وقتی انگشت‌هایتان را روی کیبورد می‌گذارید، نوک انگشتانتان را درون کلیدهای سیاه حرکت دهید. اگر از کلیدهای سیاه به عنوان راهنما به جای حرکت دادن انگشتانتان بالا و پایین کلیدهای سفید استفاده می‌کنید، مانع رسیدنت‌تان به نت‌ها می‌شوید.

انگشتانتان را وسط کلیدهای سیاه بگذارید.

شکل: انگشتانتان را وسط کلیدهای سیاه بگذارید.

نکته‌ی دیگر نواختن با بخش نرم انگشتانتان به جای بخش آخر انگشتانتان است. این به شما اجازه می‌دهد که انگشتانتان را سریع‌تر در اطراف کیبورد حرکت دهید و نیروی لازم مورد نیاز برای تأثیرگذاری روی کلیدها را داشته باشید. این ممکن است در ابتدا اندکی عجیب بنظر برسد ولی تکنیک خوبی وقتی که مبتدی هستید است. فقط کافی است این روش را ادامه دهید. با آن کم کم احساس راحتی می‌کنید: تکنیک خوب برای اجرای خوب ضرری است.

7- نحوه‌ی پیدا کردن گروه‌ها روی یک کیبورد

الفبای موسیقی

شکل: الفبای موسیقی

برای فهمیدن جای هر نت روی کیبورد، باید بدانید که یک الفبای موسیقی هفت نتی وجود دارد. این الفبا از نت‌های A، B، C، D، E، F، G تشکیل می‌شود که فقط نت‌های سفید هستند. بعد از نت G، الفبا یکبار دیگر شروع می‌شود.

برای پیدا کردن یک نت A، گروهی از 3 کلید سیاه را پیدا کنید. A بین دومین و سومین کلید طبق شکل بالاست. شاید شما هم مثل من بخواهید کلیدهایتان را از اول، وقتی که قبلاً جای هر نت را پیدا کنید، نشانگذای کنید. می‌توانید کار را با نوشتن حرف‌های A تا F روی یک تکه کاغذ کوچک سپس چسباندن آن‌ها روی کلیدها یا کیبوردتان انجام دهید.

اکنون ممکن است ندانیدکه کلیدهای سیاه چه هدفی دارند. تمرکز ما اکنون روی کلیدهای سفید است که «نت‌های طبیعی» نامیده می‌شوند. بنابراین نیازی به خاطر سپردن اینکه کلیدهای سیاه چه نت‌هایی هستند نیست ولی اینها آنقدر که تصور می‌شود نت‌های بی‌اهمیتی نیستند و نت‌های بدی نیز نیستند. می‌توانید آن‌ها را «نت‌های تصادفی» بنامید. آن‌ها وقتی در زمینه‌ای درست نواخته شوند، به اندازه‌ی کلیدهای سفید موثرند اگرچه گاهی اوقات به خاطر رسیدن به آن‌ها و ادغام‌شان با بازی‌تان منجر به چالش می‌شوند. زمان تمرینکیبورد، Aالزاماً بهترین نت برای شروع نیست. ولی به شما می‌آموزد که الفبای موسیقی چگونه کار می‌کند و بدین خاطر است که من مثال بالا را زدم.

8- نحوه‌ی پیدا کردن نت C از حفظ

نت C

شکل: نت C

سپس شما را با نت C آشنا می‌کنیم. نت C یک نت مرکزی است که به شما در نواختن سریع‌تر کمک می‌کند، پس ارزش آموختن را دارد.

C همیشه کلید سفید در سمت چپ گروهی از دو کلید سیاه است. هر C هشت نت با دیگری فاصله دارد. من به شما توصیه می‌کنم که هر C را روی کیبورد بنوازید و موقعیت و فاصله آن را احساس کنید.

ما در مورد اینکه چرا فقط هفت نت در الفبای موسیقی وجود دارند، بحث کردیم. بنابراین معنایش این است که اگر شما با نت A شروع کنید و تا G بنوازید، نت بعدی مجدداً A خواهد بود. بدین روش، نت‌ها روی کیبورد تکرار می‌شوند. پیدا کردن همه‌ی Cها روی کیبورد نباید خیلی سخت باشد. فقط باید الگوها را پیدا کنید. همانطور که بیان کردم، C کلید سفید در سمت چپ دو کلید سیاه است و این ارتباطی با این که در کدام بخش الفبا هستید،ندارد.

9- نحوه‌ی پیدا کردن نت F

نحوه‌ی پیدا کردن نت F

خب حالا یک نکته‌ی نهایی قبل از اینکه آماده‌ی نواختن کیبورد باشید، داده می‌شود. مثل نوت C، آموختن نت F هم مهم است. به خاطر سپردن محل آن نسبتاً آسان است زیرا نت F همیشه قبل از یک گروه متشکل از سه کلید سیاه است. هر نت F را روی کیبورد برای آشنا شدن با آن پیدا کنید و بنوازید. مثل نت C، هر F نیز هفت نت با F بعدی یا قبلی فاصله دارد.

بدین روش می‌توانید محل همه‌ی نت‌های الفبای موسیقی را حفظ کنید. اگر بخواهید نکاتی اضافی را در این مرحله یاد بگیرید، سعی کنید همه‌ی Aها، Bها، Dها، E ها و Gها را نیز روی کیبورد پیدا کنید. نیازی نیست که این کار را قبل از رفتن به مرحله‌ی بعدی انجام دهید ولی انجام این کار جالب و آسان است. آن را امتحان کنید و دانش‌تان را بیازمایید.

10- نت‌های کامل، نت‌های نصفه و نت‌های یک چهارم

نت‌های کامل، نت‌های نصفه و نت‌های یک چهارم

موسیقی پیانو با نشانه‌های موسیقیایی استاندارد نوشته می‌شود که از پنج خط تشکیل می‌شوند. نیازی نیست بدانید که این خط‌ها نشانگر چه چیزی هستند. ولی چیزی که در این مرحله باید بیاموزید معنای نت‌های کامل، نت‌های نیمه و نت‌های یک چهارم است.

ابتدا تصویر بالا را ببینید. می‌توانید ببینید که چطور یک نت کامل، نیمه یا یک چهارم وقتی به صورت نشانگذاری نوشته شوند اندکی متفاوت بنظر می‌رسند. یک نت کامل یک نقطه با وسط خالی است. یک نت نیمه مثل یک نت کامل است ولی لبه‌هایش به سمت بالا کشیده شده‌اند. یک نت یک چهارم یک نت نیمه است فقط نقطه‌ی آن با رنگ سیاه پر می‌شود. اکنون که می‌توانید تفاوت بین هر کدام را ببینید بیایید کارایی آن‌ها را بررسی کنیم.

نکته مهم! کیبورد را به صورت اصولی، بدون نیاز و خیلی سریع با این بسته آموزشی فوق العاده یاد بگیرید!

یک نت کامل چهار ضربه است. بنابراین نواختن یک نت C و شمردن تا چهار درهر تمپو را امتحان کنید (به عبارت دیگر هر ضربه باید مدت زمان یکسانی داشته باشد).

یک نت نیمه دو ضربه طول می‌کشد. اکنون یک E را به مدت دو ضربه و E دیگری را دو ضربه بنوازید. سپس بین Eها به طور موقتی انگشتان را بالا بیاورید (بعد از شمردن تا 2). این بدین معنی نیست که باید تنها «یک، دو، یک، دو» را بشمرید. حتی زمان نواختن نت‌های نصفه، تا چهار بشمرید.

یک نت یک چهارم یک ضربه طول می‌کشد. برای این تمرین بعدی، یک نت G را به مدت یک ضربه بنوازید و این را چهار بار انجام دهید. یکبار دیگر، بین هر G، انگشت‌تان را بالا ببرید (بعد از شمردن تا 1). مجدداً به خاطر داشته باشید که به جای شمردن «یک، یک، یک، یک» تا چهار بشمرید.

شما پایه‌های ریتم را که یک مفهوم بسیار مهم در موسیقی است آموخته‌اید. به شما تبریک می‌گویم!

11-اولین تمرین‌تان

پیانو

تاکنون حالت بدن و دست‌تان، الفبای موسیقی و چند مفهوم تئوری موسیقی اساسی را آموخته‌اید. ولی ما تاکنون زیاد ننواخته‌ایم. و این بخش جالب کار است. پس بیایید با تمرینی ساده شروع کنیم.

شما محل C وسط را حفظ کرده‌اید. درست است؟ ما می‌خواهیم این تمرین را در C شروع کنیم. پس دوباره چک کرده و مطمئن شوید که محل آن را می‌دانید.

در این تمرین شما از انگشت شست، انگشت اشاره و انگشت وسطی برای نواختن C، D و E استفاده می‌کنید. حال باید بدانید که همه‌ی این نت‌ها در کنار هم هستند. نت اول C و کلید سفید کنار آن D و کلید سفید بعد از آن E است.

نکته مهم! تمرین انگشت گذاری برای پیانو و کیبورد(با آموزش تصویری)

با شروع از C وسطی، C را با انگشت شصت دست راستتان، D را با انگشت اشاره و E را با انگشت وسطی‌تان بنوازید. چند بار این را امتحان کنید و وقتی آن را آموختید موقعیت‌های متفاوتی را روی کیبورد امتحان کنید.

به خاطر داشته باشید که وقتی چنین تمرینی را انجام می‌دهید به آهستگی شروع کنید. شما نمی‌خواهید دستان یا انگشتان‌تان را بکشید و آهسته کار کردن باعث کنترل بیشترتان می‌شود. اکنون یک چالش نهایی ارائه می‌شود. تاکنون ما روی دست راست تمرکز داشته‌ایم ولی می‌توانید نت‌ها را با دست چپ‌تان نیز بنوازید. بنابراین همین تمرین را با انگشتان دست چپ‌تان هم تمرین کنید.

جمع‌بندی

همانطور که می‌توانید ببینید این تنها شروع کار است.

حال که با کلیدهای سفید آشنا شدید، از سه انگشت برای تمرین اولین تار اصلی C که از نت‌های G-E-C تشکیل می‌شود استفاده کنید. از انگشت شصت، وسطی و انگشت کوچک برای نواختن این تار استفاده کنید. وقتی از یافتن راهتان در مورد کلیدهای سفید احساس راحتی کردید، برای نواختن اولین آهنگ‌تان آماده‌اید.

ارگ-کیبورد
آشنایی با کیبوردآموزش پیانوآموزش کیبورد

حتما بخوانید!

22 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • هادی صونازاده
    اردیبهشت 14, 1397 4:43 ب.ظ

    خیلی عالی بود لطفا درمورد سلفڑ همزمان با نوازنگی مطالب بزارید سپاس فراوان

    پاسخ
  • ???

    پاسخ
  • خیلی عالی بود واقعا و اینکه آموزش از پایه مبتدی بود خیلی عالی بود واقعا مخصوصا واسه ما که پول و وقت رفتن به کلاس آموزشی نداریم ممنون میشم که ادامه آموزش ها رو هم بذارید به همین صورت

    پاسخ
  • خيلي عالي بود اما هنوز ناقصه ، لطفا ادامه اونو بگذاريد سريعتر
    ممنون

    پاسخ
  • khoob bood vali b nazaram ba (do re me fa sol la si) ham amoozesh bedid bad niat

    پاسخ
  • لطفا نت های آسون برای افراد مبتدی بزارید با سپاس

    پاسخ
  • عبدالله قاسمیان
    بهمن 10, 1397 8:34 ق.ظ

    اساتیدعزیزودوست داشتنی خداقوت وخسته نباشید عزیزان سفردوردنیاباقدم اول شروع میشه وشماقدم اول رابرداشته ایدانشاءالله قدمهای باقی مانده راهم باقدرت واستوارتارسیدن به سرمنزل مقصود ادامه خواهید داد متشکرم خسته نباشید وموفق باشید

    پاسخ
  • سلام وخسته نباشید واقعا عالی بود من ۴۷ سالمه و چون موقعیت مادی خوبی در جوانی نداشتیم همیشه در ارزوی یادگیری مانده بودم ولی امروز خیلی از شما ممنونم .

    پاسخ
  • تشکر از مطالب آموزنده شما . با خواندن این مطالب مصمم شدم که حتما برای پسرم کیبورد بخرم.

    پاسخ
  • ممنون از اموزشتون ب روش خیلی ساده… لطفا درمورد آکوردها هم مطلب بذارین.. و گام ها و اینکه چ روشی برای تمرین پیشنهاد میدین که حرکت سریع انگشتها رو زودتر یاد بگیریم

    پاسخ
  • سلام و خسته نباشید.واقعا کارتون عالی بود.منم تازه از صفر دارم شروع میکنم.لطفا ادامه مطالب هم بزارید.
    سپاس

    پاسخ
  • سلام من خیلی مبتدی ام.. مطالعه میکنم و تو منزل تمرین می کنم م

    پاسخ
  • عالی من فول شدم😊
    برم صندلی بخرم دستمم سی بگیرم
    چندتا نت نیمه برم بعد کاملش کنم
    خیلی حال میده

    پاسخ
  • ممنون عالی بود امروز صبح که از خواب بیدار شدم یه دفه تصمیم به یادگیری گرفتم و دنبال اموزش گشتم با شما اشنا شدم روح جدیدی در کالبدم دمیده شد در تصمیمم مصمم شدم تشکر خدا به شما توفیق روز افزون عنایت کند

    پاسخ
  • من الان مدت ۱۸ ساله کیبورد می زنم و بدون رفتن هیچ کلاسی یاد گرفتم و کاملا هم اصولی و حساب شده نوازندگی می کنم بنظر من فقط داشتن یه اراده ی قوی کافیه تا هر سازی رو یاد گرفت الان ۴ سالی هم میشه که نوازندگی نی هفت بند رو شروع کردم و خیلی پیشرفت داشتم طوری که پیشرفتم واقعا چشم گیر بوده .ساز نی واقعا ساز سختی برا یاد گیری هستش مخصوصا درآوردن صدای صحیح آن به صورت دندانی ،که موفق شدم در عرض ۳ ماه مسلط بشم برا صدا سازی این ساز کهن . و همه صدا های بم و بم نرم و غیث و پس غیث رو درآوردم .

    پاسخ
    • سلام . منم خیلی وقته سازهای بادی مخصوصا نی هفت بند و فلوت مینوازم ولی تازه کیبرد و شروع کردم

      پاسخ
  • فریبا القبه شعار
    آبان 21, 1400 5:05 ب.ظ

    ممنون خیلییی عالییی بود که از طرز نشستن شروع کردید و بقیه توصیحات هم کامل وخیلییی خوب بود
    ومن به راحتی جای کلیدها رو حفظ شدم ولی میخوام کامل یاد بگیرم مطالبتون ادامه داره؟

    پاسخ
  • ممنون از بابت توضیحاتتون.میخواستم بدونم یه چیزی شبیه سر دنده که در ارگ ها هست کارش چیه؟

    پاسخ
    • سلام.برای اینکه یه دنده معکوس بدی سر ارگو راست کنی خودتو از رو نیمکت همراه با ارگ پرت کنی تا دوباره بلند شی و بگی دوباره شروع میکنم

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.