آموزش پیانو را در چند بخش برای شما شرح میدهیم.پیانو یک ساز باکلاس و عام پسندی است که در ادامه قدم به قدم و از مبتدی شروع به آموزش آن میکنیم .
نت: الفباي موسيقي را نت مي نامند.كه عبارتند از: دو ر مي فا سل لا سي
si la sol fa mi re do
اصل يك موسيقي:نت ها از چپ به راست صدايشان زير تر و از راست به چپ صدايشان بم تر مي شود.
در برخي كشورها نت ها را با حروف انگليسي نشان مي دهند:
A = la B = si C = do D = re E = mi F = fa G = sol
توی این پک فوق العاده، استاد الینا جبل عملی، نواختن پیانو رو جوری یاد میگیری که تو هیچ کلاس آموزشی یا پک دیگه ای نه دیدی نه شنیدی! در کمترین زمان یک پیانیست حرفه ای شو همه رو انگشت به دهان کن!
نمايش نت ها روي كلاويه ها :
- به شستي هاي سياه و سفيد(هردو) پيانو يا كلاويه مي گويند.
خطوط حامل: به 5 خط موازي و مساوي كه بر روي هم قرار گرفته اند خطوط حامل مي گويند .ضمنا اين خطوط از پايين به بالا خوانده مي شوند يعني پايين ترين خط شماره ي 1 است و بالاترين خط شماره ي 5 است.
- نت ها يا روي خطوط حامل قرار مي گيرند:
- نت ها يا بين خطوط حامل قرار مي گيرند:
نت ها همچنين مي توانند بالا يا پايين خطوط حامل نيز قرار گيرند كه در اين صورت با اضافه كردن خطوطي به نام خطوط كمكي مشخص مي شوند.
وبسایت Jay Morin یکی از معتبرترین وب سایت های اموزش پیانو در سرتاسر دنیاست.
سركليد:
ما براي مشخص شدن جاي نت ها از سركليد استفاده مي كنيم.براي مثال وقتي مي خواهيم شستي فا را بزنيم بايد بدانيم كه جاي آن روي خطوط كجاست.شستي سل (سوپرانو) كه يك دايره ي كوچك آن روي خط دوم است نمايانگر اين است كه نت سل روي خط دوم قرار دارد.از همين رو جاي باقي نت ها نيز مشخص مي شود.(خطوط بالايي زيرتر و خطوط پاييني بم تر هستند.)
بقيه سر كليد ها جلسه بعد آموزش داده مي شوند.
طريقه ي بهترحفظ كردن جاي نت ها در جلسه ي دوم آموزش داده ميشود.
تمرين-اين نوشته ها را به دفتر نت خود انتقال دهيد و سعي كنيد جاي دقيق نت ها را
روي كلاويه ها بشناسيد طوري كه با نشان دادن يك كلاويه اسم آن را فوري بيان كنيد.
طریقه ی شناسایی راحت تر نت ها روی خطوط:
همان طور که در جلسه ی اول گفته شد نت ها یا روی خطوط حامل قرار می گیرند و یا بین این خطوط.
طبیعتا شناسایی و سلفژ نت ها در ابتدا کمی سخت است به همین منظور این نت ها را مطابق قاعده ی زیر حفظ کنید:
نت هایی که روی خطوط حامل هستند:< می سل سی ر فا >
نت هایی که بین خطوط حامل هستند :< فا لا دو می > که برای بهتر به حافظه سپردن با رمز <فالوده ی من > حفظ کنید.
فاصله : هر نت با نت ديگر يك پرده( يك تن) فاصله دارد به جز نت (مي تا فا) و (سي تا دو) كه نيم پرده با هم فاصله دارند و (اگر به شستی ها دقت کنید می بینید بین این نت ها کلاویه ی سیاهی وجود ندارد.)
هم چنين كلاويه هاي سفيد با كلاويه هاي سياه مجاور خود نيم پرده فاصله دارند.اگر به شكل هم دقت كنيد متوجه ميشويد كه بين (مي تا فا ) و (سي تا دو) هيچ نيم پرده اي وجود ندارد پس فاصله شان نيم پرده است.
براي مثال فاصله ي( دو تا فا) 2.5 پرده و فاصله ي ( سل تا سي )2 پرده هست.
كلاويه هاي سياه: كلاويه (شستي )هاي سياه صدا را نيم پرده تغيير مي دهند.(سمت راست زیر و سمت چپ بم تر است)
نام گذاری کلاویه های سیاه نیز به کمک کلاویه های سفید انجام می شود به این ترتیب که اگر این کلاویه سمت چپ یک نت (بم تر) باشد به اسم آن نت بمول(bemol ) اضافه می کنیم و اگر سمت راست باشد به نام آن نت دیز (diese) اضافه می کنیم.
براي مثال مشاهده كنيد كه كلاويه ي سياه (نيم پرده) سمت راست re ر دیز نام دارد و از آن جا که این نیم پرده سمت چپ mi نيز قرار دارد مي بمول نيز ناميده مي شود.به اين نيم پرده ها كه داراي دو اسم نيز مي باشند نت هاي آنارمونيك گفته مي شود.
حال شايد برايتان سوال باشد كه از كدام نام (ديز يا بمول ) استفاده كنيم.جواب اين است كه اين نام گذاري بستگي به جهت نواختن آن نت دارد.اگر از چپ به راست آمديد و به آن نيم پرده رسيديد از بمول استفاده كنيد و اگر از راست مي نواختيد و به آن نيم پرده رسيديد از ديز استفاده كنيد.
دیز (نیم پرده زیر) را با نماد # و بمول را با حرف b نشان مي دهند كه اين علائم در سمت چپ نت اصلي ظاهر مي شوند.به شكل دقت كنيد:
بیشتر بدانید:(ربع پرده): همان طور که میدانید نیم پرده ها( کلاویه های سیاه) را با علائم تغییر دهنده ی دیز و بمول میشناسیم اما جالب است بدانید که ما علاوه بر نیم پرده واحد کوچکتری به نام ربع پرده هم داریم.
پیانو فقط شامل پرده و نیم پرده است اما بیشتر سازهای زهی و زخمه ای ایرانی دارای ربع پرده نیز می باشند.زیرا در این سازها نیاز به تغییر صوت به میزان بسیار کم ضروری است.
به ربع پرده بم کردن کرون (koron) و به ربع پرده زير كردن صدا سري (sori) مي گويند كه از ابداعات علي نقي وزيري مي باشد.
ارگ نوازان توجه داشته باشند كه امروزه كيبوردهاي نسبتا مدرن داراي ربع پرده مي باشند كه به صراحت مي توانم بگويم براي نواختن آهنگ هاي بندري و 8/6 حتما بايد كيبورد شما داراي ربع پرده ( سري و كرون ) باشد.به همين منظور اگر قصد نواختن اين آهنگها را داريد حتما هنگام خريد ربع پرده را مد نظر داشته باشيد گر چه امروزه كيبوردهاي بالاي 300 تومان همگي داراي ربع پرده هستند.
این مطلب مهم هم بخوانید: آشنایی کامل با پیانو و انواع آن
تمرين-
به قسمت آرشيو نت برويد و سعي كنيد نت ها را سلفژ (آناليز.نت خواني) كنيد.اگر دروس را دنبال مي كنيد حتما نظر بگذاريد.به زودي وارد مطالب تخصصي تر مي شويم و دروس عملي را هم شروع مي كنيم. .و در آخر فقط يك مطلب را تاكيد مي كنم: تمرين تمرين تمرين
اكتاو: پيانو و ارگ تقريبا شامل تعداد زيادي كلاويه مي باشند كه آن ها را به چند دسته تقسيم مي كنيم كه به هر دسته یک اكتاو مي گويند.به هر هفت كليد سفيد و پنج كليد سياه كه از نت دو شروع و در سمت راست به نت دو ختم مي شود اكتاو مي گويند.
به اشكال زير دقت كنيد:
ارزش زماني نت ها: اگر دقت كرده باشيد ديده ايد كه بعضي آهنگ ها ريتم و ملودي تندي دارند و برخي ديگر آهسته مي باشند .با دقت بيشتر درمي يابيم كه هر آهنگ سرعت خاص به خودش را دارد.براي مثال وقتي نتي را پيش روي ما مي گذارند اگر ارزش زماني نت ها را بدانيم متوجه مي شويم كه بعضي از شستي ها را بايد بيشتر نگه داريم و بعضي ديگر را بايد سريع بنوازيم و دست را از روي آن زودتر برداريم.به ارزش زماني يك نت كشش يا ديرند نيز مي گويند.جا دارد براي آشنايي با ارزش زماني نت ها جلسات قبل را خوب آموخته باشيد زيرا زماني كه شما هنوز يك نت را نمي شناسيد مسلما نمي توانيد ارزش زماني آن را در يابيد .پس تا وقتي كه به جلسات قبل مسلط نشده ايد و تمرين نكرده ايد نمي توانيد اين مبحث را بياموزيد.
نت ها به ترتيب از كند به تند عبارتند از:
نت گرد نت سفيد نت سياه نت چنگ نت دولاچنگ نت سه لا چنگ و ….
.شكل نت ها را در تصوير ببينيد:
براي مثال زماني كه نت سياه را مي بينيم به اندازه ي يك ضرب ( معمولا يك ثانيه) شستي را پايين نگه مي داريم.
اگر نت هاي آهنگ هاي تند را نگاه كنيد مي بينيد كه بيشتر نت ها چنگ مي باشند و بايد براي نواختن اين نوع آهنگ ها دستاني فرز و سريع داشته باشيم كه لازمه ي آن هماهنگي سريع ذهن با انگشتان است كه با تمرين زياد حاصل مي شود.
نت هاي نقطه دار: اگر در سمت راست نتي نقطه باشد به اين معناست كه بايد به اندازه ي نصف ارزش آن را به آن بيفزايم يعني آن را يك ونيم برابر سريع كنيم.به شكل دقت كنيد:
سه نت سفيد = گرد نقطه دار سفيد نقطه دار= سه سياه سياه نقطه دار=سه چنگ
بقیه مطالب این ساز : آموزش پیانو
سكوت ها:
سكوت ها به اين معنا هستند كه براي مدت معيني صوت ساكت بماند به طوري كه زمان مواجه شدن با سكوت ها در نت مي بايست انگشت ها را به طور كامل از روي كلاويه ها برداشت تا به اندازه ي ارزش آن سكوت صوتي نواخته نشود.
تمرين – بدون شك اين جلسه مهم ترين جلسه ي آموزش است و نه تنها براي پيانو بلكه براي ديگر سازها نيز دانستن آن ضروري است. حال براي آنكه جلسات از حالت خشكي و تئوري كمي بيرون بيايد نت گوشي آهنگ تولد را مي گذارم .تا در ضمن آمادگي براي نواختن كم كم در جلسات بعدي به سراغ تمرين هاي عملي بپردازيم. (شروع از چپ به راست است)
Sol sol do sol sol do sol sol do do si la si sol sol si sol sol si sol sol la
sol la si do مبارك مبارك تولدت مبارك تولد تولد
تولدت مبارك
Sol la la sol fa mi re re mi mi re do do
چو گل پرخنده باشي دلت شادو لبت خوش
Sol la la sol fa mi re re mi mi re do do
تا صد سال زنده باشي بيا شمع هارو فوت كن
امیدواریم از درس پیانو امروز از آکادمی موسیقی سازی ها استفاده برده باشید،چنانچه سوالی از این درس دارید بپرسید تا دوستان ما پاسخگوی سوالات شما عزیزان باشند
14 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
عالی کیف کردم فدات
عالی بود تا حالا اموزش انقد ساده ندیده بودم.مرسی
خیلی عالی بود. خیلی ساده و گیرا.
سلام برای نواختن اهنگ تولد شما نت هارو دادید ولی توی کیبرد یا پیانو نحوه زدن و جاشونو نگفتید.میش راهنمایی کنین
واقعا عالی بود … ممنون از اینکه دانشتون رو اینقدر ساده و گیرا به اشتراک میگذارید
از لطف و منتی که گذاشتید بسیار ممنونم.عالی بود.عالی
ممنونم از توضیحات. ببخشید مثل آهنگ تولد مبارک که اسم نت هاشو نوشتید آهنگ های دیگه رو به همین صورت میخواستم
عالی بود و کامل و واضح.بسیار ممنون????
عــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــالــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــی
ممنونم خیلی خوب بود
واقعا عالی بود ممنون
سلام و عرض ادب وخسته نباشیدخدمت شما
بنده امروزآمورشی رو که زحمت کشیدید و گذاشتید رو مطالعه کردم بسیار عالی وکاربردیه ،خیلی روان و واضح توضیح دادید خواستم تشکر کنم وخداقوت بگم البته من آموزش قبلی رو موفق نشدم مطالعه کنم اگه راهنمایی بفرمایید سپاسگزارمیشم.
ممنون از شما، بسیار ساده و زیبا و قابل درک برای افراد مبتدی آموزش دادید
عالی بود ،ممنون از شما