ترکیه شاهراه ارتباطی غرب و شرق بوده و فرهنگ و هنر این منطقه با الهام از مردمان شرق و غرب به آمیختهای منحصر به فرد رسیده است. موسیقی ترکی به شاخهای از موسیقی ملل گفته میشود که در بین اقوام ترک رایج است. بدین لحاظ این موسیقی به دلیل تعدد نواحی ترکنشین در جهان دارای تنوع بسیار است و در بخشی وسیع از قاره آسیا و قسمتی از اروپا رواج دارد. این آهنگ ها هم ترکی استانبولی هستند و هم ترکی آذری. ضمنا اگر بدنبال بهترین آهنگ ها برای یادگیری زبان هستید این لیست را ببینید.
از انواع موسیقی ترکی میتوان از موسیقی آذربایجانی، ترکمنی، اویغوری، موسیقی ترکی خراسانی، ترکیهای و قشقایی نام برد.
سازهای رایج در بین ترکها نیز بسیار متنوع است و انواع سازهای زهی همچون چگور، دوتار، رباب، تامدیر، قیچک، باغلاما و سازهای بادی همچون بالابان، سرنا، توتک و برخی سازهای کوبهای را در بر میگیرد.
موسیقی ترکیه را میتوان به ۴ درسته کلی تقسیم کرد. این ۴ دسته با توجه به کاربرد و تاریخچه هر کدام در جایجای سرزمین ترکیه شنیده میشود.
نوای خوش موسیقی ترکیه
۱ – نوای بومی عاشیق ها در موسیقی ترکیه
میتوان این نوع از موسیقی را موسیقی سنتی ترکیه دانست. نسل به نسل اوزانها و نوازندگان موسیقی بومی، هنر ساز و آواز را زنده نگه داشتند و بار این هنر را به دوش کشیدند تا به امروز که عاشیقهای ترک همانند عاشیقهای آذری نوای خوش موسیقی ترکیه را به گوش ما میرسانند و به غنا و ماندگاری آن میافزایند. خلوص و دلپذیری موسیقی ترکیه در درازای تاریخ با زنده ماندن سرودها و نغمهها و تصنیفها بازگوی مضامینی چون عشق و سوگ و حسرت بوده و در گوش نسلها پیچیده تا به امروز و در کنار آن اشعار حماسی و ملی که اوزانها، رنگ و بوی ملی موسیقی ترکیه را زنده نگاه میدارد.
۲ – نوای منحصر به فرد موسیقی عثمانی
امپراتوری قدرتمند عثمانی که سالیان طولانی سایه قدرت آن بر جهان گسترده بود، روزگاری در ترکیه پایهگذرا فرهنگ و هنر کشور بوده است. حکومت اسلامی عثمانی با ساز و آواز رابطه خوبی داشت، به طوری که بسیاری از نوازندگان و موزیسینهای مطرح این کشور به همین دلیل وارد دربار عثمانی میشدند و جایگاه بالایی نیز در این دربار داشتند. امپراتوری عثمانی در منطقه مدیترانه قلمرو وسیعی را به خود اختصاص داده بود و مساحت آن چیزی در حدود ۷ برابر ترکیه امروزی از آسیای صغیر گرفته تا غرب خاورمیانه و مناطق شمالی آفریقا و جنوب شرق اروپا را به خود اختصاص داده بود.
وسعت امپراتوری در تلفیق با مضامین اسلامی حکومت عثمانی فضای خاصی را به هنر موسیقی ترکیه در آن زمان بخشیده بود. در طی زمان موسیقی منحصر به فردی از درباره عثمانی به گوش رسید که آن را تا به امروز هم با نام موسیقی عثمانی میشناسند. موزیسینهای برجستهای مانند عبدالقادر مراغی موسیقیدان شهیر ایرانی که بسیاری او را نظریهپرداز موسیقی مقامی میدانند، سر از دربار ترکیه درآورد و فرزند و نوه او نیز نوای موسیقی منطقه ایرانزمین را در آن دوران در دربار عثمانی زنده نگاه داشتند. به همین دلیل است که موسیقی عثمانی را میتوان ترکیبی غریب از موسیقی ایرانی و عربی و ترکی دانست. شاید این موسیقی نتواند به طور خالص نمایانگر موسیقی سنتی ترکیه باشد، زیرا ترکیبی که به وسعت امپراتوری عثمانی است در این نوع موسیقی ترکیه یافت میشود.
۳- نوای محبوب موسیقی پاپ ترکی
درخشش موسیقی پاپ ترکی در دنیا نشان از موفقیت همه پایههای موسیقی در این کشور دارد. موسیقی پاپ در ترکیه کم و بیش با الهام از ریشههای موسیقی ترکیه سعی در به روز رسانی چیدمان و عامهپسند کردن نغمهها دارد و این ترکیبها خلاقانه اغلب به گوش مخاطبان سایر کشورهای بیگانه خوش میآید و این روزها آثار متنوعی را که با درصد بالا یا پایین از ریشههای موسیقی ترکیه الهام گرفته و در نهایت اثری پاپ با استانداردهای بالا عرضه کرده است میتواند نه فقط در ترکیه که در بسیاری از نقاط جهان مخاطب داشته باشد و به گوش بسیاری از مردمان جهان خوش آید.
۴- موسیقی مذهبی ترکیب موسیقی و مذهب
به سختی میتوان آنچه از موسیقی صوفیان قونیه و یا موسیقی عثمانی میشنوید را از موسیقی مذهبی جدا کرد. در واقع از نظر ساختاری تفاوت تنها در کارکرد این موسیقیها است. در صورتی که مضامین و اشعار با حال و هوای مذهبی باشد میتوان آن را موسیقی مذهبی نامید. شاید یکی از کارکردهای این موسیقی همان صدای اذان باشد که برخلاف ایرانیان که اذان را با صوت و نوای عربی آن میشناسند، در موسیقی ترکیه با استفاده از عناصر نوای موزیک عثمانی، به شیوهای منحصر به خود اذان را به گوش مخاطب میرسانند. در کنار آن موسیقی صوفیان قونیه است که ریشه در مذهب دارد و مرکز آن قونیه است و دراویش قونیه رقص سماع را با این نوع موسیقی ترکیه انجام میدهند و میتوان گفت تفاوت آن با موسیقی عثمانی در سازبندی است.
موسیقی ترکیه
در ترکیه امروزی هفت نوع موسیقی جریان دارد که به طور اختصار به آنها پرداخته می شود.
۱- موسیقی کلاسیک عثمانی (Klasik Osmanlı müziğ) عثمانیها نگاه ویژه ای به هنر و به خصوص موسیقی داشتند. شیوه گردش ملودی در این موسیقی به گونه ای است که برای گوش های ایرانی و عربی آشنا می نماید و در عین حال، یک حالت غریبی هم دارد.امروزه موسیقی عثمانی، نقش درجه اولی در فرهنگ موسیقایی ترک ها ندارد. به جای آن یک موسیقی تقریبأ خالص ترکی با عنوان سانات ستون اصلی موسیقی ترکیه را تشکیل می دهد.
٢- موسیقی خلق ترک (Xalq Müziği) خالصترین و ملی ترین نوع موسیقی مربوط به ترکان است که در طول تاریخ و به همراه سروده هایی به صورت شفاهی که مضامین آنها بر عشق، حسرت، توکل به خدا، سوگ و … استوار یافته و نسل به نسل و توسط آشيقها و اوزانها تا به امروز به حیات خود ادامه داده است. آشیق یا اوزانها سرایندگان اشعار حماسی و ملی تور کو اماهنی) به سبک سنتی هستند.
۳- موسیقی صانات (Sanat müziği ) می توان گفت موسیقی صانات، در واقع ادامه جریان موسیقی عثمانی با تأکید بیشتر بر عناصر فرهنگ ترکی و دوری از عناصر عربی است و در حال حاضر به نوعی موسیقی اصلی ترکیه محسوب می شود.
۴- موسیقی آرابسکن (Arabesk müzik) نوعی از موسیقی با منشاء غربی است. اکثر خوانندگان امروز متعلق به این نوع موسیقی و انواعی که متعاقبا معرفی می شوند هستند.
۵- موسیقی مذهبی (Ilahiler muzik) بخش مهمی از موسیقی مذهبی ترکیه در اذان و خوانش قرآن جلوه دارد. موسیقی صوفیان قونیه را نیز می بایست در همین گروه بررسی کرد. زیرا صوفی گری اساسا یک تشکل برآمده از مذهب است. در حال حاضر شهر قونیه مرکز این نوع موسیقی به شمار می رود
۶- موسیقی پاپ ترکی،موسیقی با منشاء غربی (Türk Pop müziği) موسیقی پاپ ترکیه را به دو شاخه اصلی می توان تقسیم کرد. دسته نخست که عنوان موسیقی پاپ ترکی به درستی بر پیشانی اش می نیشیند و دسته دوم، یک موسیقی کاملا بیگانه با فرهنگ موسیقی ترکیه و صرفا دارای کلام ترکی.
۷- موسیقی سمفونیک یا موسیقی کلاسیک (Symphonic music) موسیقی غربی از نوع سمفونیک، در زمان حیات آخرین پاشاهای عثمانی پا به این سرزمین نهاد. ارکستر سمفونیک آنکارا امروزه قویترین ارکستر سمفونیک خاورمیانه محسوب می شود. یک نمونه از این نوع موسیقی قطعه ای با عنوان کارا توپراک (خاک سیاه است که آهنگساز آن آشیق ویسل شاطراوغلو Satiroglu Asik Veysel هنرمند موسیقی بومی ترکیه است. نمونه دوم مارش معروف آلاتور کا ساخته ولفانگ آمادئوس موتزارت است که بیشتر آن را با عنوان مارش ترک می شناسند.
از برترین خواننده های دهه های اخیر ترکیه که در میان ایرانیان نیز محبوبیت بالایی دارند میتوان ب موارد زیر اشاره کرد:
- احمد کایا (Ahmet Kaya)
- سیبل جان (Sibel Can)
- حادثه (Hadise)
- باریش مانچو (Barış Manço)
- ابرو گوندش (Ebru Gündeş)
- ابراهیم تاتلیسس (İbrahim Tatlıses)
- سزن آکسو (Sezen Aksu)
- تارکان (Tarkan)
- بولنت ارسوی (Bülent Ersoy)
- جم کاراجا (Cem Karaca)
در ادامه لینک دانلود 20 آهنگ برتر ترکی را فراهم کرده ایم، امیدورایم با شما نیز با شنیدنشان وجودتان لبریز از عشق و آرامش شود:
دانلود 25 آهنگ برتر ترکی (صوتی+ تصویری)
برای دانلود هر اثر کافی ست روی آن کلیک کنید. یا اینکه دکمه Alt کیبورد را نگه دارید و روی هر اثر کلیک کنید. یا اینکه اگر شروع به پخش کرد بجای دانلود شدن، روی علامت سه نقطه پایین سمت راست کلیک کنید و گزینه Save as را بفشارید و به هر فرمتی دوست دارید دانلود کنید. هر کدام دانلود نشد در بخش نظرات اعلام کنید تا مشکل سریعا رفع شود یا اینکه به صفحه منبع مراجعه کنید. حجم همه فایل ها زیر 5 مگابایت و با بهترین کیفیت ممکن است!