آنچه که در مطلب قبلی به شما دوستان ارائه دادیم، دانلود 8 فیلم کاربردی آموزش ساز تنبور که باید دانلود کنید! بود. در این مقاله کلیپهای زیبایی از طرز نواختن تنبور حرفه ای توسط اساتید معروف را برای دانلود رایگان در اختیار شما قرار می دهیم. پس چنانچه علاقمند به ساز تنبور می باشید تماشای این فیلم ها را از دست ندهید.
مقدمه:
هنرمندان رشته موسیقی با استفاده از آلات موسیقی مختلفی می توانند استعداد هنری خود را در این زمینه به نمایش بگذارند. یکی از سازهای موسیقی ایران تنبور است که در عین شباهت زیادی که به سازهای دیوان و دوتار دارد، جنبه عرفانی و مقامی هم دارد. از گذشته های دور تاکنون نوازندگان معروف و چیره دستی با تنبور هنرنمایی کرده اند. تنبور یکی از سازهای زهی است که در آن سیمها از روی دستهای بلند و کاسهای عبور کرده است و با ضربه انگشتان به صدا درمیآید. تنبور کهنترین ساز زهی زخمهای است، به این معنا که اولین سازی میباشد که دستهای بلند به همراه کاسه و وتر داشته است. در کتب و رسالات زیادی در این مورد سخن گفتهاند. کتاب دیکشنری گراو که در زمینه ساز شناسی میباشد، قدمت این ساز را پنج الی شش هزار سال دانسته و مجسمههای سنگی در موزهها و آثار باستانی به جای مانده در شوش و تپههای بنی یونس در حوالی شهر موصل قدمت این ساز را ۱۵۰۰ الی ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد نشان میدهد. تنبور از شکل ظاهری دارای دو نوع است
یک: نوعی کاسه ی آن یک تیکه است واز لحاظ ساخت آن بسیار مشکل است و تنبور قدیم همه از این نوع بوده اند
دو: نوعی که به چمنی مشهور ست که همان ترکه ای است که کاسه ی آن از تکه های چوب درست شده است و مزیتی که برنوع اول دارد این است که هم ساخت آن راحت تر است واگر از لحاظ کاسه آن مشکلی پیش بیاید تعمیر آن راحت تر است.
مطلب کاربردی: کاملترین مقاله آموزش تنبور
نمونه ویدیوی آموزشی و تصاویر دروس
نمونه ای از این ویدیوها را در زیر می بینید (البته ویدیوهایی که دانلود می کنید، از کیفیت بالاتری برخوردار هستند):
تنبور نوازی بسیار زیبا – استاد فرشید کاکاوند:
همچنین تصاویر مختلف از این فیلمها راببینید:
توی این پک فوق العاده، نواختن تنبور رو از ابتدا جوری یاد میگیری که تو هیچ کلاس آموزشی یا پک دیگه ای نه دیدی نه شنیدی! در کمترین زمان تنبور نواز حرفه ای شو همه رو انگشت به دهان کن!
لینک دانلود :
پست مشابه: نوازندگی و آموزش تنبور توسط استاد سید خلیل عالینژاد
برترین نوازندگان ایران (از گذشته تا کنون)
نوازندگان قدیم
علیاکبر خان شیدا (۱۸۴۴-۱۸۹۱)
علیاکبر خان شیدا از مهمترین شاعران و نوازندگان دوره قاجار بود. او به عنوان یکی از پیشگامان موسیقی ایرانی شناخته میشود. شیدا به خاطر تصانیف و غزلیاتش شهرت داشت و مهارت بالایی در نواختن تنبور داشت. سبک او تاثیر زیادی بر موسیقی دوره خود گذاشت و بسیاری از نوازندگان پس از او از سبک و شیوههای او بهره بردند.
علیاکبر خان فراهانی (۱۸۱۶-۱۸۵۸)
علیاکبر خان فراهانی یکی از مهمترین نوازندگان موسیقی ایرانی در دوره قاجار بود. او پدر خاندان فراهانی است که بسیاری از نوازندگان برجسته موسیقی ایرانی از این خاندان برخاستهاند. فراهانی علاوه بر تنبور، مهارت بالایی در نواختن تار داشت و بسیاری از ردیفهای موسیقی ایرانی به او منسوب است.
نوازندگان معاصر
خلیل عالی نژاد (زادهٔ ۱۹۵۷)
خلیل عالینژاد (1957-2001) یکی از برجستهترین نوازندگان و آهنگسازان معاصر ایران بود که نقش مهمی در احیای موسیقی تنبور داشت. او در کرمانشاه متولد شد و تحت تأثیر محیط فرهنگی منطقه و خانواده، به یادگیری تنبور پرداخت. تحصیلات خود را در دانشگاه تهران ادامه داد و تحت نظر استادان برجستهای مانند داریوش صفوت و نورعلی برومند، به تکمیل هنر خود پرداخت. عالینژاد کنسرتهای متعددی در داخل و خارج از کشور برگزار کرد و با آثار خود، تاثیر عمیقی بر موسیقی ایرانی گذاشت. آثار او، از جمله سماع خاک و نغمههای تنبور، علاوه بر زیبایی هنری، دارای عمق معنوی و روحانی هستند. او در سال 2001 در سوئد به قتل رسید، اما میراث هنری او همچنان زنده و الهامبخش باقی مانده است.
علیاکبر مرادی (زادهٔ ۱۹۵۷)
علیاکبر مرادی از برجستهترین نوازندگان معاصر تنبور است که در منطقه کرمانشاه به دنیا آمد. او از کودکی به موسیقی علاقهمند شد و تحت آموزش نوازندگان محلی به یادگیری تنبور پرداخت. مرادی با تلاشهای خود در احیای موسیقی کردی و تکنیکهای خاص تنبورنوازی شهرت یافت و در کنسرتهای متعددی در سراسر جهان به اجرا پرداخت. آثار او شامل آلبومهای بسیاری است که تأثیر زیادی بر موسیقی کردی و تنبورنوازی داشته است.
کیخسرو پورناظری (زادهٔ ۱۹۴۵)
کیخسرو پورناظری از مؤسسین گروه شمس و یکی از برجستهترین نوازندگان و آهنگسازان معاصر تنبور است. او به همراه گروه شمس، موسیقی مقامی و عرفانی ایرانی را به سطح جدیدی از شناخت و پذیرش عمومی رساند. پورناظری با نوآوریهای خود در زمینه موسیقی سنتی و تنبورنوازی توانست موسیقی ایرانی را به مخاطبان جهانی معرفی کند. او همچنین آثار بسیاری در زمینه موسیقی سنتی و عرفانی خلق کرده است.
بیژن کامکار (زادهٔ ۱۹۴۹)
بیژن کامکار، یکی از اعضای گروه کامکارها، یکی از نوازندگان برجسته تنبور، دف و سایر سازهای ایرانی است. او به همراه خانوادهاش نقش مهمی در شناساندن موسیقی کردی و تنبورنوازی به مخاطبان جهانی داشته است. بیژن با تکنیکهای خاص و مهارت بالای خود در نوازندگی توانسته است جایگاه ویژهای در موسیقی ایران به دست آورد.
ارسلان کامکار (زادهٔ ۱۹۵۴)
ارسلان کامکار نیز از اعضای برجسته گروه کامکارها و نوازنده تنبور و دیگر سازهای ایرانی و کلاسیک است. او با ترکیب موسیقی سنتی و کلاسیک توانسته است سبک خاص خود را ایجاد کند و تاثیر زیادی بر موسیقی معاصر ایران داشته باشد. ارسلان به عنوان آهنگساز و نوازنده، آثار متعددی خلق کرده و در بسیاری از کنسرتهای ملی و بینالمللی به اجرا پرداخته است.
نوازندگان نوظهور
سینا جهانآبادی (زادهٔ ۱۹۸۰)
سینا جهانآبادی یکی از نوازندگان جوان و مستعد تنبور است که با سبکهای نوین و خلاقانه خود توانسته است مخاطبان زیادی را جذب کند. او از دوران کودکی به موسیقی علاقهمند شد و تحت آموزش اساتید برجسته به یادگیری تنبور پرداخت. سینا با تلفیق سبکهای سنتی و مدرن، آثاری نوآورانه خلق کرده است که تاثیر زیادی بر موسیقی تنبور داشته است.
این نوازندگان هر یک با تلاش و هنر خود، به تداوم و گسترش هنر تنبورنوازی کمک کردهاند و باعث شدهاند تا این ساز کهن همچنان زنده و پویا باقی بماند.
چنانچه سؤالی در خصوص این موضوع داشتید در بخش نظرات با ما در میان بگذارید تا پاسخ دهیم.