مرحوم سید خلیل علی نژاد یک استاد تمام عیار در نوازندگی تنبور به شمار میرفت .در ادامه سازی ها شما را با این استاد آشنا خواهد کرد و در بخشی آموزش نوازندگی ایشان و در بخشی دیگر نوازندگی تنبور توسط وی را برای استفاده شما قرار میدهد
استاد سید خلیل عالینژاد: احیاگر بیبدیل هنر تنبور
مرحوم سید خلیل عالینژاد، یکی از برجستهترین نوازندگان تنبور، نه تنها یک استاد تمام عیار در نوازندگی این ساز مقدس بود، بلکه نقش بیبدیلی در احیای موسیقی مقامی کردستان ایفا کرد. این مقاله با هدف آشنایی بیشتر با زندگی و آثار این هنرمند بزرگ تهیه شده است. در ادامه، به آموزش نوازندگی ایشان و اجراهای بینظیر وی میپردازیم.
زندگینامه
سید خلیل عالینژاد در سال 1336 در صحنه استان کرمانشاه به دنیا آمد. او از کودکی تحت تأثیر محیط فرهنگی و هنری خود قرار گرفت. پدرش، سید شاهمراد عالینژاد، نوازنده تنبور بود و اولین آموزگار او در این مسیر شد. سید خلیل مشق تنبور را با سید نادر طاهری آغاز کرد و پس از دو سال نزد سید امرالله شاهابراهیمی رفت. همچنین از امیر حیاتی نیز بهره برد و بعدها به محضر استاد عابدین خادمی راه یافت.
ابتدا این آهنگ ماندگار آئین مستان از سید خلیل عالی نژاد را گوش دهید و یا با دانلود منیجر دانلود کنید
توی این پک فوق العاده، نواختن تنبور رو از ابتدا جوری یاد میگیری که تو هیچ کلاس آموزشی یا پک دیگه ای نه دیدی نه شنیدی! در کمترین زمان تنبور نواز حرفه ای شو همه رو انگشت به دهان کن!
آموزش موسیقی ایرانی : آموزش تار و سه تار
تحصیلات و فعالیتها
سید خلیل عالینژاد در سال 1375 در رشته موسیقی از دانشگاه هنر فارغالتحصیل شد. او بر ردیف موسیقی دستگاهی ایران تسلط کافی داشت و آواز را از مکتب میرزا حسین خادمی آموخته بود. همچنین دف را از نادر نادری و تار را از کیخسرو پورناظری یاد گرفت. نوازندگی تار او به شیوه مکتب برومند نزدیک بود و در سهتار نیز شیوه یوسف فروتن را به یاد میآورد.
تأسیس گروهها و همکاریها
در اوایل دهه 60، گروه تنبور شمس به سرپرستی کیخسرو پورناظری تشکیل شد و عالینژاد به این گروه پیوست. تکنوازی و جواب آواز ماندگار او در کاست “صدای سخن عشق” با صدای شهرام ناظری از یادگارهای این همکاری است.
در اواسط دهه 70، سید خلیل گروه باباطاهر را تشکیل داد. این گروه در اجلاس هنرهای دینی (1375 تهران) برنامهای اجرا کرد که ویدئو آن به نام “زمزمه قلندری” به نفع خیریه کهریزک منتشر شد. او در سال 1371 به وصیت احمد عبادی برای شرکت در مراسم خاکسپاری او به تهران رفت و دیگر هیچگاه به دیار خود بازنگشت.
آثار و آلبومها
از استاد سید خلیل عالینژاد مجموعههای زیادی به جا مانده است که شامل گروه نوازیهای “آئین مستان”، “ثنای علی”، “زمزمه قلندری”، “آیین قلندری” و دونوازی “شکرانه” با همنوازی دف حمیدرضا خجندی میشود. او همچنین آثار بسیاری از مراسم آیینی و اجراهای خصوصی به جا گذاشته است.
کتابها
استاد عالینژاد آثار مکتوبی نیز در زمینه موسیقی و عرفان به جا گذاشته است. از جمله:
- تنبور از دیر باز تاکنون: رساله پایاننامه او برای دریافت درجه کارشناسی از دانشکده موسیقی دانشگاه هنر تهران در سال 1375.
- رساله یاری: گزیدهای از دفتر احکام سرانجام، منتشر شده در سال 1379 و چاپ اول آن در سال 1384.
- ترجمه و تفسیر کلامها: شامل کلام حضرت شیخ امیر و کلام حضرت تیمور بانیاران و مقابله نسخ ترجمه و کتابت کلام حضرت خان الماس.
به کمک این بسته فوق العاده، تنبور را بصورت اصولی، حرفه ای و سریع (بدون نیاز به کلاس) بیاموزید!
میراث و تأثیرات
سید خلیل عالینژاد با هنر و نوآوریهای خود، تنبور را به شیوهای منحصر به فرد و احساسی نواخت. او با تلاشهای خود، نقش مهمی در حفظ و گسترش موسیقی مقامی کردستان ایفا کرد. آثار و آموزههای او همچنان الهامبخش نوازندگان و علاقهمندان به موسیقی سنتی ایران است.
منبع :ویکیپدیای فارسی
در این بخش آموزشی از استاد قرار داده شده است که به دلیل اینکه قدیمی است کیفیت پایینی دارد
==============
در این بخش هم نوازندگی از استاد قرار داده شده است (قدیمی )
نتیجهگیری
استاد سید خلیل عالینژاد، با ترکیب مهارتهای بینظیر و عشق عمیق به موسیقی، توانست تأثیرات عمیقی بر موسیقی سنتی و مقامی ایران بگذارد. یاد و خاطره او همواره در دلهای مردم و جامعه هنری زنده خواهد ماند. آثار و آموزههای او همچنان به عنوان گنجینهای ارزشمند برای نسلهای آینده باقی خواهد ماند.
4 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
سلطان تنبور ایران
سلطان تنبور جهان جهان جهاننننن
خداوند عرفان وتنبور
بزرگ ترین تنبور نواز دنیا و بهتریم مرد دنیا
روحش شاد و یادش گرامی
استاد سید خلیل عالی نژاد