خانه / سایت آموزش آهنگسازی و تنظیم / میکسر صدا چیست؟ انواع، اجزا و روش استفاده در موسیقی
تصویر یک میکسر

میکسر صدا چیست؟ انواع، اجزا و روش استفاده در موسیقی

آهنگسازی

میکسر صدا آیتمی ضروری در اجرای زنده و همینطور بسیاری از استودیوهای ضبط است. میکسر همچنین یکی از اجزای ادوات صوتی است که به نظر می رسد به دلیل دکمه های کنترل به ظاهر بی نهایتی که دارد، افراد غیرآشنا را می ترساند؛ ولی کار با آن بسیار ساده تر از آن است که به نظر می رسد. ما در این مطلب به شما توضیح می دهیم که میکسر چیست و ویژگی های یک مدل معمولی را مرور می کنیم.

کار میکسر چیست؟

به بیان ساده، میکسر( گاهی به آن میز میکس، کنسول میکس، تخته میز یا کنسول میکس هم می گویند) منابع صوتی مختلف را از کانال های متعدد ورودی خود دریافت می کند، سطح و سایر ویژگی های صدا را تنظیم می کند و معمولا این منابع صوتی را به تعداد خروجی کمتر یکی می کند. پس در ساده ترین حالت، کار میکسر گرفتن صدا از اجراکنندگان یک کار زنده، تنظیم صدا، اضافه کردن افکت و سپس ترکیب این ها با خروجی استریو یا مونو است که میتواند با سیستم PA تقویت شود.

میکسر

کار میکسر در یک استودیو، دریافت داده ها از میکروفن یا سایر منابع در اتاق ضبط و هدایت داده ها به ورودی های دستگاه ضبط شماست ( که می تواند رایانه ای با ورودی های متعدد باشد). نتیجه این که برخی میزهای ضبط تعداد ورودی و خروجی یکسانی دارند که می توانند با هم جمع شوند. این خروجی های معین معمولا گذرگاه یا خروجی گروهی نامیده می شوند. خیلی از میکسرها عملکرد ورودی-خروجی خود را با توصیفگر سه عددی نشان می دهند. برای مثال میکسر 24:8:2 24ورودی، 8گذرگاه خروجی و یک خروجی اصلی استریو (دوکاناله) دارد یا مثلا 24:2 یعنی این میکسر گذرگاه خروجی ندارد.بنابراین، در ساده ترین حالت، میکسر به کاربر اجازه می دهد منابع صوتی زیادی را گرفته و این منابع را قبل از ارسال به کانال های خروجی، کنترل کند. ساده است، نه؟ حالا سوال اینجاست که این همه دکمه کنترل چکار می کنند؟

اجزا میکسر

کنترل های میکسر

در زیر به طور خلاصه، عملکرد کنترل های مختلف میکسر توضیح داده شده است. شکل بالا نشان می دهد که به کدام بخش اشاره می کنیم. این میکسر ساده و با بیست ورودی برای طراحی خروجی های استریو است.

 


اف ال استودیو

توی این پک فوق العاده، آهنگسازی دیجیتال، ضبط، تنظیم، میکس و مسترینگ رو جوری یاد میگیری که تو هیچ کلاس آموزشی یا پک دیگه ای نه دیدی نه شنیدی! در کمترین زمان آهنگساز حرفه ای و معروف شو!


 

کانال ها (channels)

کانال ها (channels)

کانال «واحد» اساسی میکسر است. چون کنترل های کانال بارها در سطح میکسر تکرار می شوند، خیلی از آن ها توسط میکسر بازدارنده می شوند (مجموعه ای ظاهرا پیچیده از دکمه ها و فیدرها فراهم می آورند). برای مثال میکسر بالا بیست مجموعه کنترل کانال دارد. واقعیت این است که اگر طرز کار کانال را بفهمید، در واقع طرز کار میکسر را فهمیده اید. طرز کار کانال بی شباهت به لوله آب نیست! آب از ورودی وارد میکسر می شود و قبل از ارسال به خروجی، از طریق بخش های مختلف کانال به فیدر می رود. در زیر بخش های مختلف کانال بیان شده است.

ورودی ها (inputs)

ورودی ها (inputs)

منابع صوتی در ورودی به هم متصل می شوند. این منابع می توانند هر چیزی شامل سیگنال لاین لول مثل کیبورد،پ یانو و یا میکروفون باشند. معمولا شما هم ¼ ورودی jack برای سیگنال های خطی و هم اتصال XLR برای میکروفون دارید. امروزه کانال های ورودی استریو هم مرسوم هستند.(مثل دو ورودی سمت راست میکسر بالا،که در یک جعبه رنگی نیستند).

درگاه ها (Inserts)

درگاه ها (Inserts)

درگاه اتصالی است که اجازه می دهد یک قطعه مستقیما بعد از ورودی، به برق متصل شود بنابراین تحت تاثیر هیچ کدام از مراحل بعدی کانال نیست. متداول ترین کاربرد درگاه، اتصال به کمپرسور یا دریچه است. در اینجا، درگاه یک استریوجک است که سیگنال را به دستگاه متصل ارسال کرده و برمی گرداند. معمولا سوکت ارسال و بازگشت درگاه از هم دیگر جدا هستند.

گین(Gain)

گین(Gain)

کنترل سطح ورودی هر کانال به عهده گین است. می توانید گین را تنظیم کنید تا منابع صوتی موجب بارگذاری بیش از حد در کانال و اخلال آن نشوند.

اکولایزر(EQ)

اکولایزر(EQ)

به کاربر امکان تغییر منحنی فرکانس صدا را می دهد.مثلا اگر منبع صدا خیلی زیاد باشد، می توان فرکانس های بالا را کم کرد. مثلا یک باند اکولایزر3 به شما امکان افزایش یا کاهش فرکانس های پایین یا متوسط را به طور جداگانه می دهد.

خروجی های کمکی(Auxiliary sends)

خروجی های کمکی(Auxiliary sends)

خروجی های کمکی در موارد مختلفی کاربرد دارند.به بیان ساده، چرخاندن یک خروجی کمکی به سمت بالا منجر به بالا رفتن سطح سیگنال ارسالی به خروجی های کمکی می شود. میز اینجا به معنی میزکار مستیقم نمایش است پس عموما به عنوان نمایشگر کنترل خروجی استفاده می شود. یعنی شما خروجی ها را به بلندگوهای مانیتور جلوی صحنه متصل می کنید تا گروه به طور واضح تری اجرای خود را بشنود. از خروجی های aux برای ارسال گیرنده کانال به افکت نیز استفاده می شود. وقتی از افکت متداولی مثل افکت چرخشی استفاده می شود، به مهندسان اجازه تنظیم سطح افکت هر کانالی را تنها با استفاده از یک واحد افکت می دهد. در این روش واحد خروجی FX به ورودی برگشت aux در میکسر متصل می شود.اگر این ویژگی ها نباشد، واحد Fx از طریق یک یا چند کانال ورودی مسیریابی می شود.

پانوراما (Pan)

پانوراما (Pan)

مخفف کلمه “panorama” است و کنترل کننده حدود تقریبی جایی است که صدای استریو باید شنیده شود. پس چرخاندن آن به سمت چپ سیگنال را به طور کامل به خروجی چپ ارسال کرده و چرخاندن آن به سمت راست سیگنال را به سمت راست ارسال می کند. فضای مابین به سیگنال اجازه می دهد تا با تغییر سطح ارسال خروجی، کاملا دقیق در جای خود قرار بگیرد. هنگام استفاده از سیگنالی با چند گذرگاه، پانوراما بسیار مهم است. اغلب اتصال به گذرگاه با فشردن یک دکمه در کانال صورت می گیرد اما این دکمه ها دو خروجی دارند (مثلا 1و2، 3و4 ، 5و6 ، 7و 8). در این حالت، برای ارسال به گذرگاه یک، کاربر باید دکمه یک و دو را فشار داده و پانوراما را کاملا به سمت چپ بچرخاند و برای ارسال به گذرگاه دو باید پانوراما را کاملا به راست بچرخاند.

قطع صدا (mute)

قطع صدا (mute)

به مهندسان اجازه می دهد تا صدای هر کانالی را قطع کنند. در واقع، ارسال کانال به هر نوع خروجی را متوقف می کنند. دکمه “solo” در اینجا نیز متداول است. این دکمه هرچیزی به جز کانال یا کانال های سولو را بی صدا می کند.

فیدر کانال (channel Fader)

فیدر کانال (channel Fader)

فیدر، سطح هر کانالی که به خروجی ارسال می شود، کنترل می کند (کانال گذرگاه یا اصلی). فیدرها ابزار اصلی برای کنترل «میکس» صداها برای رفتن به PA یا دستگاه ضبط هستند.

فیدرهای اصلی (master Faders)

فیدرهای اصلی (master Faders)

این فیدرها سطح سیگنال ارسالی به خروجی اصلی را کنترل می کنند. در صورت نصب مستقیم، معمولا سطح کلی ارسالی به سیستم PA هستند.

خروجی های اصلی (master outputs)

خروجی های اصلی (master outputs)

همه چیز در اینجا به پایان کار می رسد- همه کانال های میکس شده،تنظیم و میزان شده در نهایت از یکی از این اتصالات تقویت می شوند. در یک میکسر با گذرگاه، هم گذرگاه فیدر و هم گذرگاه خروجی هست. اگرتا به حال با میکسر کار نکرده اید، کمی برایتان ترسناک به نظر می رسد اما کار با آن بسیار ساده است و می تواند مرکز اجرا و ضبط کار شما باشد.

انواع میکسرهای صوتی

دنیای میکسرهای صوتی بسیار گسترده و هیجان انگیز است. چندین نوع میکسر صوتی وجود دارد و هرکدام معایب و مزایایی دارند.

برترین هنرمندان جهان هم دائما به دنبال پیشرفته ترین میکسرهای صوتی بازار هستند تا بهترین میکس ممکن را خلق کنند. از کنسرت و اجرای زنده گرفته تا برنامه های تلویزیونی و استودیوهای ضبط، یک میکسر صوتی باید کیفیت صدای درجه یکی را برای موسیقی، تلویزیون، پادکست و فیلم به ارمغان بیاورد.

10 علامت که نشان می دهد آهنگساز بزرگی خواهید شد

کنسول میکس، مسئول برداشتن سیگنال های صوتی از میکروفون، آلات موسیقی و سایر منابع است پس دو یا چند سیگنال صوتی را با هم آمیخته و میزان می کند. سپس این صدای اصلاح شده را به بلندگوها،تقویت کننده ها و سیستم های ضبط ارسال می کند.

امروزه میکسرهای صوتی مختلفی در بازار وجود دارد.اما میسکرهای آنالوگ، دیجیتال و پاور سه نوع اصلی است. در این مقاله به تفاوت این سه، معایب و مزایای هر کدام و سایر موارد می پردازیم.

میکسر آنالوگ

میکسر آنالوگ

عموما وقتی افراد از میکسر حرف می زنند، میکسر آنالوگ به ذهن آن ها می رسد. با ظاهری استاندارد و طراحی کاملا یکپارچه، هر فردی که اطلاعات مختصری از نحوه کار با میکسر داشته باشد، خیلی سریع شروع به کار با آن می کند.

میکسرهای آنالوگ برای انجام کار، از دستگاه های الکترونیکی آنالوگ استفاده می کنند. این میکسرها برای هر عملکردی یک کنترل دارند که همه در صفحه کنترل قابل مشاهده و در دسترس است.

لوپ چیست؟ روش ساخت لوپ در موسیقی

می توانید هر چه در میکسر رخ می دهد را به سرعت ببینید و در صورت نیاز تغییراتی به وجود بیاورید. میکسرهای آنالوگ بهترین انتخاب برای اجرای زنده و ضبط صدا هستند.

در زمینه هزینه ها، میکسرهای آنالوگ عموما کم هزینه تر از میکسرهای دیجیتال هستند.بااین حال، فاقد نوعی اتوماسیون موردنیاز برای تنظیمات پیچیده هستند. علاوه بر این، برای کنترل های راه دور امکان اتصال بی سیم ندارند یعنی شما همیشه باید پشت میز میکسر باشید.

جدا از این، میکسرهای آنالوگ در مقایسه با نوع دیجیتال، اثر صوتی کمتری دارند. اگر بخواهید اثر صوتی و سیستم پردازش صدای پیشرفته ای داشته باشید، باید برای میکسر سخت افزار خارجی بخرید.

مزایای میکسر آنالوگ

همانطور که گفته شد، این میکسرها مزایای فراوانی دارند که برخی از آن ها عبارتند از:

  • ارزان قیمت هستند.
  • کار با آن راحت است. وقتی یک بار طرز کار با آن را یاد گرفتید، می توانید به طور موثری با هر میکسر آنالوگ دیگری کار کنید. کاربران عنوان کرده اند که یکبار استفاده از میکسر صوتی، یادگیری و کار با آن را آسانتر می کند.
  • به طور مستقیم هر مشکلی مربوط به جریان صدا را رفع می کند چون همه کنترل ها روی صفحه کنترل قابل مشاهده و در دسترس است.
  • مزیت دیگری که گفتنش خالی از لطف نیست این واقعیت است که می توانید به سرعت و به آسانی یک میکس زنده را نصب کنید.

معایب میکسرهای آنالوگ

میکسرهای آنالوگ معایبی هم دارند که عبارتند از:

  • ممکن است بسته به تعداد کانال ها، میکسرها حجیم باشند یعنی حمل آن ها از جایی به جای دیگر طاقت فرسا است.
  • جلوه ها و ویژگی های پردازش صدا در این نوع آنالوگ بسیار محدود است.
  • به دلیل نبود اتصال بی سیم، در بیشتر مواقع به کابل های بلند نیاز است چون نصب میکسر روی صحنه عملی نیست.
  • برخلاف میکسرهای دیجیتال، میکسرهای آنالوگ ویژگی فراخواندن یا برنامه ریزی مجدد اجراهای قبلی را ندارند. این امر استفاده از میکسرهای دیجیتال را خسته کننده می کند چون با هربار نصب، باید میکس های جدیدی ایجاد کنید.

میکسرهای دیجیتال

میکسرهای دیجیتال

میکسرهای دیجیتال کنترل های عملکرد متنوع تری دارند. می توانید تنظیمات را ذخیره و بعدا فراخوانید. اگر که مرتب با یک نوع باند کار می کنید، این ویژگی بسیار مناسب است و برای زمان هایی که نیازمند نصب سریع تغییرات در اواسط کار هستید مزیت فوق العاده ای است. اکثر میکسرهای دیجیتال امکان اتصال بی سیم دارند یعنی به یک گوشی هوشمند یا آیپد به عنوان کنترل راه دور وصل می شوند پس نیازی نیست که در تمام طول کار در یک جای ثابت بنشینید. می توانید در حین میکس کردن از طریق گوشی یا تبلت در اتاق قدم بزنید و اطمینان حاصل کنید که موسیقی در همه جای اتاق شنیده می شود.

قدم زدن هنگام کار با میکسر آنالوگ تقریبا غیرممکن است چون برای این کار به کابل های وسیع و حجیمی که عموما « کابل پوست ماری» نامیده می شوند، نیاز دارید. اما خرید این کابل هزینه بردار است و حتی با وجود این کابل، همچنان باید در یک جای ثابت بایستید.

آکوستیک چیست؟ تجهیزات مناسب و نکات مهمی که باید بدانید

در میکسرهای دیجیتال، اثر صدا در هر کانال بیشتر است. بنابراین نیازی به خرید جداگانه تجهیزات صوتی برای اثر صدای بهتر و ویژگی های پردازش صدای پیشرفته نیست.

اغلب اوقات می توان با بارگیری به روز رسانی از طرف سازنده، ویژگی های پردازش سیگنال و اثرصوتی را ارتقا بخشید.

بااین حال، اگر تجربه استفاده از میکسر دیجیتال را ندارید، هر نوع تنظیمات در آن چالش برانگیز است. چون قبل از ایجاد هر تغییری در یک کانال، ابتدا باید چندین گزینه در منوی صفحه لمسی را مرور کرد. و اگر می خواهید بیشتر از یک تغییر همزمان انجام دهید، برای دسترسی سریع تر باید تغییرات را از قبل برنامه ریزی کنید.

مزایای میکسر دیجیتال

  • هرزمان به تنظیماتی نیاز دارید،می توانید به آسانی آن را مجددا برنامه ریزی کرده و فرابخوانید.در تنظیمات وسیع، در صورت نیاز به تغییر سریع فضای یک رویداد، این کار به آسانی صورت می گیرد.
  • میکسرهای دیجیتال می توانند منابع صوتی بیشتری در خود جای دهند حتی اگر از میکسر آنالوگ کوچک تر باشند.
  • علاوه بر این، سیگنال های پردازش شده توسط میکسر دیجیتال مقاومت بیشتری در برابر نویز خطی دارند.
  • برخلاف میکسر آنالوگ که برای هر عملکردی یک کنترل دارد، میکسرهای دیجیتال می توانند انواع وظایف را اجرا کنند چون هر کنترل ویژگی های متفاوتی برای اهداف مختلف ارائه می دهد.
  • میکسرهای دیجیتال در ضبط های چند-آهنگه هم استفاده می شوند.
  • در آخر، میکسرهای دیجیتال قابل حمل و کم حجم هستند و می توان به راحتی آن ها را از جایی به جای دیگر حمل کرد.

معایب میکسرهای دیجیتال

  • یکی از مهم ترین معایب میکسرهای دیجیتال قیمت آن است که به دلیل پیچیدگی و این حقیقت است که قادر به انجام عملکردهای مختلف تنها با یک دستگاه هستند.
  • کار با میکسرهای دیجیتال دشوار است. حتی یک فرد کارکشته هم ممکن است به دلیل پیچیدگی زیاد آن، دچار مشکل شود. یادگیری و کار با یک میکسر دیجیتال به این معنا نیست که می توانید به طور خودکار با بقیه میکسرهای دیجیتال هم کار کنید.

اکتاو چیست؟ روش تقسیم، مقیاس و همه نکات کاربردی

حتما بخوانید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست